Hemligheten

2007_Hemligheten_1

 

Hemligheten

Statens Konstråds årsbok 37, 2007

Text Karin Widegård

2007_Hemligheten_1

Kent Karlssons ateljé på Eriksberg i Göteborg är belägen i det som en gång i tiden var skeppsvarvets inredningssnickeri. Det är högt i tak med lite katedralkänsla. Flera meter upp i luften svävar en kajak, som han byggt av småmaskigt ståltrådsnät vilket gör skrovet genombrutet som ett såll. I det här spännande rummet har Kent Karlsson experimenterat fram konstverket som står utanför konstmuseientrén i Eskilstuna. Skulpturen består av cirka en centimeter tjocka glasskivor som limmats på varandra med ett lim som härdats med hjälp av uv-ljus. Inuti skulpturen framträder en kvinnofigur, en hare med ovanligt långa öron, en månskära och några runda bollar. Kanske mångrus eller något, säger Kent. Som betraktare tror man att det är föremål som lagts in i glasmassan. Men det sitter inte en hare därinne. Ögat är lurat. Det är tomrum som skapar formerna. Hur har det gått till? Jo, först ritades figurerna på papper, sedan fördes de över till datafiler, som i sin tur kopplades till en datorstyrd fräs som skar ut hål på olika ställen i glasskivorna. När skivorna sedan staplades på varandra bildades sammanhängande hålrum i form av figurer. Det är en svindlande tanke att det vi ser som fast består av tomhet. Vi vill ju gärna tro att kroppen är solid och att tomrummet är det som finns runt omkring. Kent Karlsson har också i andra verk utmanat vaneseendet. Han utgår från något som verkar välkänt och lägger till något oväntat. På en myr utanför Vännäs placerade han exempelvis en åtta meter hög glaskyrka vars spegelväggar reflekterar omgivningen. I arbetet med Hemligheten fascinerades han av att kombinera en industriell metod med en konstnärlig idé. Och i glaset växer något fram som på samma gång är handbegripligt och gåtfullt.

2007_Hemligheten_2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *