En nödvänding onödighet

2009_bastion_2

 

En nödvändig onödighet

Göteborgs Posten 2009

Text Sinziana Ravini

2009_bastion_1

Minnesmonument är sannerligen en svår konst, för deras uppgift är att påminna folk om något som de förhoppningsvis redan vet och göra det när de kanske minst vill det, det vill säga på en romantisk kvällspromenad eller hätsk shoppingrunda. Inte undra på att de brukar skapa ambivalenta känslor. Minnesmonument över förintelsens offer är en ännu svårare konst, för det handlar inte bara om att skapa band över tiden utan också om att gå i dialog med ondskan, obegripligheten, sorgen och förhoppningsvis trösten i det tröstlösa. Nu har Kent Karlsson byggt ett monument till minnet av förintelsens offer. Monumentet invigdes förra helgen vid Bastionsplatsen som ligger som en trevlig utkikspost mot Trädgårdsföreningen. När jag kommer dit badar platsen i eftermiddagssolens varma strålar. Folk sitter och småpratar på bänkarna runt omkring. Några solar. Andra läser. Vid en första anblick ser monumentet ut som en märklig blandning mellan lekplats, solur och teaterkuliss. En avbruten cirkelformad tågräls ligger rostig och stum i solen. Den korsas av en trampolinliknande platta med sju par barnskor i olika storlekar.

2009_bastion_2

Vid knutpunkten mellan plattan och järnvägsrälsen reser sig en cirka fyra meter hög spiralformad kolonn som kröns av en fackla bestående av grönt glas. Det är en fin rörelse från det horisontella materiella livet till det vertikalt immateriella och de små barnskorna kan definitivt bli en identifikationsyta för både barn och vuxna. Konstverket heter Mörker, väx, morgondagen. Det är ett vackert löfte om mörkrets ljusbärande egenskaper. När jag går därifrån kommer jag att tänka på den engelske författaren William Hazlitts paradoxala ord. ”Det är endast de som inte behöver ett monument för att bli ihågkomna som förtjänar ett monument”. Kent Karlssons sentimentalt lågmälda monument är precis detta – en nödvändig onödvändighet som förhindrar att minnets fotspår äts upp av historiens kvicksand.

2009_bastion_3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *