Abstrakt puristiskt måleri

2000_absolut_kunskap_frihetens_vasen_2

”Kent Karlsson”

Ur boken ”Från modernism till postmodernism – svensk konst 1900-2000”, Bokförlaget Signum

Text Folke Edwards

2000_absolut_kunskap_frihetens_vasen_1

Kent Karlsson, som gick på Valand under 70-talets senare hälft, etablerade sig först som abstrakt puristisk målare med klangrena diagonala fält i amerikanskt storformat – som undersökningar av färgens rumsskapande möjligheter. Under senare delen av 80-talet övergår han alltmer till tredimensionell gestaltning och installationer. Det tidiga måleriets klara och vitala optimism går mot en allt djupare baisse och hans verk börjar alltmer präglas av sönderfall, destruktion, dödsdrift och förgängelse: förkolnade motorcyklar, utbrända trumset och förfallna altarskåp med ruttnande fiskar som påminnelse om Kristi lidande. Allt liv tycks ha flytt och om det finns har det karaktären av missfoster, deformationer eller genmanipulation. Som hos en postmodern Samuel Becket.

2000_absolut_kunskap_frihetens_vasen_2

Men det finns i Kent Karlsson deliriska civilisationssammanbrott – som kan få det mesta av postmodernismen att framstå som gladkonst – också en makaber och skrämmande skönhet. En tragedins och dystopins storslagna skönhet. På samma sätt som hos Roj Friberg. Med den skillnaden att människan hos denne är det centrala, medan hos Kent Karlsson är frånvarande – det är resterna av den förödelse hon lämnar efter sig vi får se. Och när hon någon överraskande gång dyker upp är det som en omänsklig hybrid – i en värld som förlorat alla illusioner. Den trash art som är Kent Karlssons har andra dimensioner än Mike Kellys eller Paul McCarthys. Hos honom är det inte frågan om skräp – eller stimulerande kaos – utan katastrof och förintelse.

2000_absolut_kunskap_frihetens_vasen_3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *